kachels en zo

CV houtkachel

CV houtkachel

Met een CV houtkachel bespaart u op uw gasrekening en zit u er toch warmpjes bij! Met een CV houtkachel verwarmt u niet alleen uw huiskamer op een sfeervolle manier. De warmte wordt ook gebruikt om water te verwarmen voor CV-radiatoren en vloerverwarming. En dat op een milieuvriendelijke én kostenbesparende manier. Dat is handig!

Altijd een warme werkkamer, slaapkamer of kinderkamer. De thermostaat slaat niet meer af omdat de huiskamer verwarmd is door de kachel. De kachel verwarmt het hele huis terwijl u van het schitterende vlammenspel in de kachel geniet. Keertje niet de kachel aan? Dan werkt uw CV gewoon weer op gas. Kortom, een ideaal systeem voor iedereen die wil bezuinigen en er toch warmpjes bij wil zitten!

De investering in een CV houtkachel verdient u op termijn weer terug met de besparing op uw gasrekening.

Warmtewisselaar

Een CV houtkachel werkt met behulp van een warmtewisselaar. Dat is een met water gevuld systeem dat is aangesloten op de CV-installatie. Bij het stoken van de CV houtkachel wordt het water in de warmtewisselaar verwarmd en door een extra pomp in het CV-systeem rondgepompt. Stopt u met stoken of bent u niet thuis dan werkt de CV-ketel gewoon weer op gas.

Met de kachel aan verwarmt u zowel de radiatoren als de vloerverwarming, een ideaal systeem! Wat precies nodig is bij het de installatie van een CV houtkachel en de aansluiting op het CV-systeem, daar weet VuurZon alles van. Niet voor niets is het dé kachelspecialist van Nederland! Zelf doen of liever uitbesteden? Wij kunnen u precies vertellen waaraan u allemaal moet denken. Van de soort CV houtkachel die het best geschikt is voor uw huis tot de technische aanpassingen aan uw CV-installatie.

Natuurlijk komen we, indien nodig, bij u thuis langs om mee te denken over uw mogelijkheden. Voordat u het weet kunt u genieten van een prachtige houtkachel én bespaart u op uw gasrekening door een uitgekiend en veilig systeem dat u en uw huis warm houdt.

Ons assortiment

Een overzicht van ons assortiment vindt u hieronder. Laat u vooral door ons adviseren welke kachel voor u het meest geschikt is en wat er komt kijken bij de installatie. We staan u graag te woord in onze showroom.

Technisch lijstje

Het is al gezegd: een CV houtkachel verwarmt het water met behulp van een warmtewisselaar. Dit water kan warmer worden dan 100 °C, waardoor uiteindelijk stoom kan ontstaan. Net als bij een normale gasgestookte CV-ketel wordt een CV houtkachel uitgevoerd met veiligheidsonderdelen, waardoor het systeem veilig werkt.

Om een CV houtkachel aan te sluiten op een bestaand standaard Nederlands CV-systeem zijn de volgende onderdelen nodig:

 • Aanvoer en retour van het CV-systeem
 • Aanvoer en afvoer van koelwater voor de koelbeveiliging en overdrukbeveiliging
 • Schoorsteenkanaal van minimaal 5 meter
 • Stroomvoorziening voor de pomp
 • Schoorsteen met een trek van tenminste 17 Pascal (Pa)

Om een CV houtkachel correct te laten functioneren zijn nog een aantal onderdelen nodig. Deze zijn bij iedere CV houtkachel noodzakelijk:

 • Temperatuurbeveiliging (oververhittingbeveiliging), ingebouwd in CV houtkachel
 • Overdrukbeveiliging, ingebouwd in CV houtkachel
 • Pompset met thermostatisch geregelde klep (55 °C). Deze retour temperatuur van 55 °C voorkomt het bereiken van het dauwpunt zodat er geen vocht uit het hout in de kachel condenseert. De pomp kan het water tot 7 meter omhoog pompen en komt tussen de buffer en CV houtkachel in de retour
 • Afsluiters
 • Pompschakeling: nodig om de pomp uit te schakelen als de kachel niet wordt gebruikt waardoor er geen stroom wordt verbruikt
 • Temperatuurvoelers CV houtkachel en buffervat
 • Integratieventiel, voor de integratie van houtkachel en buffervat in uw eigen CV-circuit. Deze komt in de retourleiding van de CV-ketel naar de buffer
 • Expansievat en kapventiel (vanaf 50 ltr. expansievat), daarmee wordt de voordruk constant gehouden, het vat gescheiden van het verwarmingssysteem en afvoer van warm water voorkomen
 • Ketelveiligheidsgroep: automatische ontluchter, manometer en overdrukventiel in één. Deze komt in de retourleiding van de buffer naar de CV houtkachel

Veel meer techniek en tips & trics op vindt u op de pagina Kachelkennis.