Wat is de thermische beveiliging tegen oververhitting?
Wanneer het systeem voldoende warmte afneemt zal oververhitting niet snel voorkomen. Wordt er teveel warmte geproduceerd, zonder dat er warmte wordt afgenomen, dan schakelt de thermische veiligheid tegen oververhitting de noodkoeling in. Dit gebeurt automatisch bij 95 °C, waarbij koud water door de koelleiding wordt geleid. Hierdoor wordt het CV-water in de warmtewisselaar van de kachel langzaam afgekoeld. Dit koelwater staat niet in contact met het CV-water. De beveiliging zorgt er vervolgens voor dat het koelwater naar het riool wordt afgevoerd.
Indien het systeem conform de voorschriften is aangesloten zal oververhitting in de praktijk niet voorkomen. Men kan deze situatie voorkomen door het stookgedrag aan te passen en te zorgen voor voldoende warmteopname door radiatoren en vloerverwarming.
Wanneer de temperatuur toch teveel oploopt is het van belang om de luchttoevoer te reduceren waardoor de verbranding minder wordt en de warmteafgifte daalt. Bij een goede kachel regel je de aanvoer van de lucht en niet de afvoer (smoorklep) van de lucht. De gebruiker zelf kan de afname controleren door een extra thermometer bij de kachel, die de aanvoertemperatuur van het water meet. Zodra deze de 85 °C overstijgt, is de afname niet meer voldoende en moet men stoppen met brandstof toevoegen of dient men extra radiatoren te openen.
Wilt u meer weten over kachels?
Navigeer naar onze site met veelgestelde vragen en vind antwoorden op uw vragen over ons!