Kachel kennis

Hoe werkt een Pelletkachel?

Elke Pelletkachel heeft een reservoir een buffer voor de pellets. Nadat het reservoir is gevuld met pellets kan de kachel worden aangezet.

Vanuit het reservoir worden de pellets met een vijzel (ook wel wormschroef, schroef van Archimedes genoemd) naar het brander potje gevoerd. De software regelt naar gelang de warmtevraag de hoeveelheid toegevoerde pellets. Hoe hoger de warmtevraag, hoe meer pellets er worden aangevoerd, waardoor de pelletkachel meer zal verbruiken.

Iedere pelletkachel heeft een gloeispiraal in de buurt van het brander potje om de kachel aan te steken. Als de pelletkachel in werking wordt gesteld zal de gloeispiraal gaan gloeien en blaast de ventilator zuurstof langs de gloeispiraal naar het brander potje. De zuurstof wordt door de gloeispiraal verhit waarna de pellets in het brander potje door de verhitte lucht zullen ontsteken, dit proces duurt circa 6 minuten.

Na het ontsteken meet de thermostaat (meestal aan de achterzijde van de pelletkachel gemonteerd) de omgevingstemperatuur en vergelijkt deze met de gewenste, door de gebruiker ingegeven temperatuur. De meeste pelletkachels hebben de mogelijkheid om op meerdere standen te branden. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt schakelt de pelletkachel over naar de ecostand en verbruikt een minimum aan energie en pellets.

Er zijn pelletkachels met een weekprogramma maar ook die per dag kunnen worden ingesteld en ook de mogelijkheid hebben automatisch aan- of uit te schakelen bij het bereiken van de gewenste temperatuur.

De (minimale) rookgassen worden door de rookgasventilator geforceerd afgevoerd door het rookkanaal. De Ø van het rookgasafvoer kanaal is meestal 80 of 100mm. Een conventionele schoorsteen (tot boven de nok) is voor de goede werking van een pelletkachel niet vereist. Maar hoe hoger de uitmonding van de rookgassen zal zijn hoe groter de verdunningsfactor zal zijn waardoor de kans op overlast vrijwel nihil is. Dankzij de volledig gecontroleerde verbranding is de temperatuur van de rookgassen circa 130 a 140 °C.

Een pelletkachel is stoken met hout, maar veel goedkoper als met een gaskachel.

Dit betekent voor u dat de kachel u 95% van het werk uit handen neemt. De werking van een pelletkachel in het kort:

  • Het reservoir wordt gevuld met pellets.
  • Een vijzel vervoert de pellets in een bepaald tempo naar de vuurpot.
  • Hier bevindt zich de gloeispiraal die de pellets d.m.v. hete zuurstof doet ontbranden.
  • De warmtewisselaar filtert de warmte uit de rookgasafvoer.
  • Een ventilator blaast de warme lucht de te verwarmen ruimte in.
  • Overige rookgassen worden geforceerd afgevoerd naar buiten.
  • Een uitgebreid sensorenpakket controleert de werking van de kachel.

Wilt u meer weten over uit kachels?

Navigeer naar onze site met veelgestelde vragen en vind antwoorden op uw vragen over ons!