Kachel kennis

Waar moet ik op letten bij gebruik van brandhout?

Het beste is om schoon (geen verf en olie) haardhout in stukken te zagen en te kloven tussen de 25 – 35 cm afhankelijk van de stookruimte in de houtkachel. Zorg dat u het brandhout droog bewaart dus goed bedekt en dat er geen water overheen loopt van daken of bomen. Goed gedroogd haardhout moet tussen de 1 en 2 jaar gedroogd zijn voordat het als goed brandhout kan dienen. Als het hout niet goed gedroogd is, kunnen er onverbrande resten achterblijven in de brandkamer van de houtkachel.

Let erop dat u de houtstapel nooit volledig heeft afgedekt; dit voorkomt schimmelvorming. Zorg dat het hout vrij ligt van de ondergrond zodat het geen vocht kan opnemen. Het beste is om ervoor te zorgen dat er lucht onder het hout kan circuleren. Dit gaat eenvoudig door het hout om en om op pallets te stapelen.

De diverse houtsoorten moeten een tijdlang goed geventileerd kunnen drogen:

  • Dennenhout en Populier   1 jaar
  • Lindehout, Wilg, Spar, Berk, Es en Els  1,5 jaar
  • Fruitbomen en Beukenhout  2 jaar
  • Eikenhout  2 – 2,5 jaar

Eigenschappen van brandhout

  • Eik: uitstekend
  • Plataan: uitstekend, barst tijdens het branden
  • Berk: goed, brandt snel op
  • Beuk: goed, lange droogtijd
  • Es: goed, brandt langzaam met mooie vlammen
  • Els: goed, brandt snel op
  • Linde: goed
  • Walnoot: goed
  • Taxus: goed
  • Den: goed, vervuilt de schoorsteen, makkelijk te kloven
  • Kerstboom of Spar: slecht
  • Larix: slecht, vervuilt de schoorsteen
  • Populier: slecht, weinig warmte
  • Kastanje: slecht, onbruikbaar

Wilt u meer weten over uit kachels?

Navigeer naar onze site met veelgestelde vragen en vind antwoorden op uw vragen over ons!