Kachel kennis

Wat zijn de voordelen van speksteen?

Door de hoge opslagcapaciteit wordt dit materiaal graag als houtkachel bekleding gebruikt. Speksteen is een stollingsgesteente dat circa 2,8 miljard jaar geleden in de aardkorst werd gevormd. Onder enorme hoge temperatuur en gigantische druk vormde zich deze zachte steen met zijn zijdezachte oppervlak dat zo aangenaam aanvoelt. Speksteen komt voornamelijk uit Scandinavië, Rusland en Brazilië.
Speksteenkachels zijn er in twee varianten: massieve speksteenkachels en (hoogrendement) kachels bekleed met speksteen. Speksteen is een natuursteen die de eigenschap heeft warmte op te slaan. Hierdoor kunt u de warmte langer vasthouden dan met een stalen kachel.

U moet een onderscheid maken tussen massieve speksteen kachels, die vaak gebruikt worden in de Scandinavische landen waar het echt koud kan worden gedurende een lange tijd en een hoogrendement houtkachel met speksteen bekleding. De massieve speksteenkachels kennen een lange opwarm tijd, maar eenmaal warm blijven de kachels tot enkele dagen warm. Nadeel hiervan kan zijn dat de kachel niet aan te passen is aan de wisselende temperaturen in Nederland.

Houtkachels bekleed met speksteen kennen geen lange opwarmtijd en blijven tot twaalf uur lang warm. Doordat deze kachel direct reageert op houttoevoer is de temperatuur in uw kamer beter te regelen. Speksteen is eveneens beter voor de luchtwegen, omdat minder stofdeeltjes in aanraking komen met het staal van de kachel en daardoor verbranden. Dit kan een overweging zijn om te kiezen voor een speksteenkachel.

Wilt u meer weten over uit kachels?

Navigeer naar onze site met veelgestelde vragen en vind antwoorden op uw vragen over ons!