kachels en zo

Houtpellets

Houtpellets

Een pelletkachel of CV pelletkachel werkt op de verbranding van houtpellets. Dat heeft verschillende voordelen. Het verbranden van houtpellets is bijvoorbeeld nog duurzamer en milieuvriendelijker dan hout branden in uw kachel. Op deze pagina leest u meer informatie over deze manier houtpellets, de houtbrokjes die zijn gemaakt zijn van onbehandeld zaagsel of houtkrullen. Er is geen lijm of ander bindmiddel in verwerkt. Door de harsen die het hout bevat kan het zaagsel geperst worden en blijft de pellet mooi in vorm. Houtpellets zijn 10 – 30 mm lang en hebben een doorsnee van 6 – 8 mm. Ze bevatten geen chemische middelen.

Houtpellets gaan in een speciaal reservoir van de pelletkachel waardoor u er tijdens het stoken geen omkijken naar heeft. De kachel regelt de toevoer zelf. Het deurtje hoeft tijdens het stoken dus ook nooit open. Het vlammenspel van pellets is anders dan van hout. Liefhebbers vinden het net zo mooi of zelfs mooier!

Ook leuk om te weten: pellets bevatten maximaal 7% vocht, veel minder dan gewoon brandhout. Ook dat draagt bij aan het duurzame karakter van een pelletkachel.

Hoe werkt het nu precies met die houtpellets?

 

 

Een pelletkachel heeft een reservoir voor de pellets. Is het reservoir gevuld met pellets, dan kan de kachel aan. De pelletkachel start nu op en via de transportschroef (vijzel) komen de pellets in de vuurkorf. De gloeikaars die zich in de vuurkorf bevindt, zorgt voor de ontbranding van de eerste pellets. Wanneer die branden gaat de gloeikaars uit. Via een ventilator wordt gedoseerd zuurstof toegevoegd aan het verbrandingsproces. De nieuwe aanvoer van pellets ontbrandt door de luchttoevoer die van onder de vuurkorf naar binnen stroomt. De kachel gaat nooit uit zichzelf uit tenzij het reservoir leeg is. Wanneer de gevraagde temperatuur is bereikt, gaat de kachel in de stand-by stand. De rookgassen worden met behulp van een ventilator afgevoerd.

Besparing

Hoeveel bespaart u met het gebruik van pellets?

Dat is afhankelijk van:

  • Uw stookgedrag; stookt u alleen overdag of ook ’s nachts?
  • De isolatie van uw woning
  • De temperatuur buiten
  • De gewenste temperatuur binnen
  • Het vermogen van de pelletkachel

Het verbruik van de CV pelletkachel is dus sterk afhankelijk van uw situatie en uw stookgedrag. Maar één ding staat vast: gas stoken is duurder.