Kachel kennis

Milieuvriendelijkheid?

Bij het beoordelen van de milieuvriendelijkheid van brandstoffen moet het totale proces van ontstaan, winning, transport en verbranding worden bekeken. In de totale cyclus onderscheidt de verbranding van hout zich gunstig af ten opzichte van fossiele brandstoffen.

Fossiele brandstoffen hebben zich in duizenden jaren gevormd en worden door ons in een fractie van die tijd weer opgebruikt. Hout is daarentegen een ideale vorm van opgeslagen energie. Een bosbouwgebied kan in 10-50 jaar de gewenste energie leveren. Door meer afname van brandhout wordt het beheer en de exploitatie van bosbouwgebieden rendabeler. Beter bosbeheer is onontbeerlijk voor een leefbare toekomst. Gezond bos werkt als een reusachtige filter. Het zuivert de lucht, absorbeert lawaai en reguleert het klimaat. Hout verschaft ons de ideale manier om energie schoon en gemakkelijk op te slaan. Hout kan geveld worden wanneer het nodig is en wij kunnen zelf voor vervanging zorgen.

Onder invloed van zonlicht bouwt een boom houtcellen op uit kooldioxide, water en mineralen (2). In feite is hout dus opgeslagen zonne-energie. Tijdens dat groeiproces onttrekt de boom het schadelijke CO2 (broeikaseffect) aan de lucht en geeft er zuurstof voor terug. Als brandstof is hout ideaal, ook uit milieu overwegingen. Als we het niet zouden gebruiken en laten verrotten, dan komt er dezelfde hoeveelheid kooldioxide vrij (3&4) als bij verbranding (3&1). Hout is CO2-neutraal.

Met houtverbranding wordt een natuurlijke kringloop gesloten, daarom is het stoken van hout in een tijdperk van luchtverontreiniging weer aantrekkelijker geworden. Met slinkende gasvoorraden en stijgende gas- en energieprijzen zijn houtkachels dus een goede milieubewuste keuze.

Wilt u meer weten over uit kachels?

Navigeer naar onze site met veelgestelde vragen en vind antwoorden op uw vragen over ons!