Kachel kennis

Stookadvies Houtkachel

Stookadvies Houtkachel Om in een houtkachel het vuur gemakkelijk aan te maken en vooral goed

Om in een houtkachel het vuur gemakkelijk aan te maken en vooral goed brandend te houden, hebben wij enkele tips voor u.

Allesbranders bestaan niet
Houtkachels zijn GEEN allesbranders. Alhoewel veel zaken branden, is het slecht voor uw gezondheid en voor het milieu, om zomaar alles in een houtkachel te verbranden. Plastic, geverfd of geïmpregneerd hout, spaanplaat, hout met lijmresten, melkpakken, en allerlei huishoudelijk afval mogen NIET in de houtkachel. Ze kunnen kankerverwekkende stoffen afgeven bij verbranding. De enige allesbrander is de afvalverbrander van de overheid!

Stook schoon hout
Schoon hout betekent: geen sloophout met verfresten, hout met conserveringsmiddelen of geïmpregneerd hout.

Stook droog hout
Hout voor uw houtkachel moet een vochtgehalte hebben onder de 20%. Vochtig hout genereert een lagere temperatuur dan droog hout en heeft een onvolledig verbrandingsproces tot gevolg. Stookt u geen droog of onvoldoende droog hout dan is het gevolg dat het glas van uw kachel zwart wordt, uw rookkanaal extra vervuilt en u minder rendement uit uw kachel haalt. Een goed brandend vuur herkent u aan een helder vlammenspel en vrijwel kleurloze of witte rook uit de schoorsteen.

Geschikte houtsoorten
Soorten hout die het meest geschikt zijn om te stoken zijn: eik, beuk, es, berk en els, vruchtbomenhout. Andere houtsoorten zijn ook te stoken, maar zullen sneller opbranden en/of uw rookkanaal meer vervuilen.

Wanneer wel/niet stoken
Bij mist of windstil weer is het moeilijk voldoende trek in uw schoorsteen te krijgen. Dat is niet alleen nadelig voor de verbranding. De rook en rooklucht blijven dan in en om uw huis hangen en dat is slecht voor uw eigen gezondheid, slecht voor de gezondheid van uw buren en slecht voor het milieu.

Vuur doven
Het vuur hoeft niet gedoofd te worden, omdat u wilt gaan slapen of omdat u iets anders wilt gaan doen. Laat het vuur dan uit zichzelf uitgaan. Zorg voor voldoende verse lucht en blijf goed ventileren.

Dat hout stoken slecht voor het milieu zou zijn, is een fabel. In feite is hout CO2 neutraal. Want als we hout ongebruikt zouden laten liggen in het bos en het gaat wegrotten, dan komt er dezelfde hoeveelheid kooldioxide (CO2) vrij als bij verbranding in de houtkachel.

Om het vuur in de houtkachel gemakkelijk aan te maken kunt u deze stappen volgen:
1. Leg in de brandkamer twee “beendikke” stukken hout en leg daarboven haaks drie “armdikke” stukken hout, met daar bovenop aanmaakhout met een aanmaakblokje ertussen. Dit is de Zwitsere of Scandinavische methode.
2. Steek het aanmaakblokje aan. Hiermee worden de kachelpijp en het rookkanaal voorverwarmd.
3. Doe de kacheldeur dicht en open meteen de luchtschuif. Met de schuif regelt u de verbranding (en dus de temperatuur) in de kachel.
4. Laat de kachel ongeveer 10 minuten goed doorbranden zodat er een flink vuur, een gloeiende massa en turbulentie (luchtstroming) ontstaat. Na een kwartier moet de primaire luchtschuif, die de lucht van onderaf regelt gesloten worden.
5. Tijdens de eerste keer stoken wordt de nieuwe verf aan de buitenkant van de kachel iets zachter door de hitte. Wees dus voorzichtig om beschadigingen te voorkomen. Na tien à twintig minuten ‘inbranden’ hardt de lak uit. De houtkachel kan flink gaan roken, maar dat is normaal. Wel goed ventileren en gebruik een pijpthermometer dan weet je wat er gebeurt!!
6. Voeg vervolgens steeds een kleine hoeveelheid hout toe. Wacht met dikke stukken hout tot er een roodgloeiend vuurbed is ontstaan.
7. Gebruik de secundaire luchtschuif, die de luchttoevoer van bovenaf verzorgt om de temperatuur te regelen.
8. Een hoge temperatuur zorgt ervoor dat het rookkanaal schoon blijft. Met een rookgasthermometer houdt u de temperatuur in de gaten.

Let op: De temperatuur in de kachel loopt op tot wel 900 graden Celsius. Daardoor kan de buitenkant behoorlijk warm worden. Gebruik daarom altijd lederen VuurZon handschoenen als u de kacheldeur opent om bij te vullen.

Wilt u meer weten over kachels?

Navigeer naar onze site met veelgestelde vragen en vind antwoorden op uw vragen over ons!