Kachel kennis

Waarom zou je kiezen voor een speksteenkachel?

Waarom zou je kiezen voor een speksteenkachel?

Een houtkachel met speksteen bekleding produceert een gelijkmatige warmte, de hele dag door. Een speksteenkachel is een vriend voor het leven!
Ervaar de zachte en comfortabele warmte!
Speksteen is een parelgrijze natuursteen die past in elk interieur en met elke kleur. Elke speksteen heeft een eigen structuur en is daardoor uniek. Speksteen is zachtgrijs met een lichtgekleurde, verfijnde structuur waarin de natuur duidelijk zichtbaar is, een 100% natuurlijk product met een zijdezacht oppervlak. Het warmte opslag vermogen per kg en de thermische resistentie is het hoogst bij speksteen. Speksteen is een stollingsgesteente dat meer dan 2 miljard jaren geleden door enorme krachten in de aardkorst werd gevormd, een natuurproduct dat met relatief weinig energie gewonnen en bewerkt wordt. Er worden bij het verwerkingsproces geen schadelijke stoffen gebruikt en er blijft geen schadelijk afval achter. In vergelijking met normale steen is de warmteopname capaciteit van speksteen ruim twee keer zo hoog en de warmtegeleiding ruim 10 keer sneller. Speksteen kenmerkt zich doordat het makkelijk snel warmte kan absorberen en deze warmte weer geleidelijk kan afgeven aan de omgeving.

Indien men op de juiste wijze stookt komt 80-85% van de verbrandingswarmte in de opstelruimte van de houtkachel. Van deze verbrandingswarmte komt meer dan de helft vrij nadat het vuur gedoofd is door pure convectiewarmte (luchtcirculatie) en stralingswarmte van de spekstenen.
Nadat de brandstapel is aangestoken zal deze in 1ste instantie warmte afgeven door de straling van de vlammen achter het glas. Tegelijkertijd gaan de spekstenen rondom de houtkachel de warmte opnemen (accumuleren). Echter na circa een halfuur wordt er ook warmte afgegeven door de spekstenen. Door de uitstekende warmteopslag van speksteen wordt een beter binnenhuis klimaat bereikt. De warmte wordt gelijkmatiger en nog uren nadat de houtkachel al is gedoofd verspreid. Een houtkachel met speksteen bekleding geeft een aangename en gezonde warmte, namelijk stralingswarmte zoals de infrarode straling van de zon.
Het verschil tussen een speksteen houtkachel en een stalen houtkachel is:
• Stalen houtkachel is goedkoper dan een speksteen houtkachel.
• Een stalen houtkachel is heel snel warm maar ook snel afgekoeld een Speksteen houtkachel zorgt voor een gelijkmatigere warmte over een langere periode.

Wilt u meer weten over uit kachels?

Navigeer naar onze site met veelgestelde vragen en vind antwoorden op uw vragen over ons!